sâmbătă, 19 octombrie 2013

Paine rolata


   Una din cele mai buni paini pe care le-am facut si mancat vreodata...tot inspiratie de la Maya...est painea rolata. Este o paine delicioasa, potrivita atat pentru a fi mancata goala, calduta inca, dar si pentru sandwich-uri.

Ingrediente:
600 g faina
300-350 ml apa calduta
100 ml ulei de masline
1 ligurita plina sare/sau dupa gust
30 g drojdie proaspata

1 praf de zahar

Tot timpul am crezut ca este foarte complicat sa faci paine, necesita mult timp si e o adevarata stiinta... si adevarul este ca stau intr-o regiune unde gasim paine foarte , foarte buna, dar si la preturi pe masura. Vazand pozele acestei paini pe blogul Mayei mi-am facut curaj sa incerc.Pe atunci nu aveam robot sau alte minuni care iti pot facilita viata, am framantat cu mana, dar sincer nu mi s-a parut greu deloc. Deci daca eu am reusit oricine poate.
Drojdia am desfacut-o cu putina apa calduta si praful de zahar, am lasat-o 10 minute sa se activeze, dupa care am amestecat cu faina si progresiv am incorporat apa si 50 de ml de ulei. Cantitatea de apa variaza in functie de faina, trebuie sa rezulte un aluat nelipicios, elastic.



Am lasat aluatul la dospit vreo ora si ceva, dupa care l-am intins si uns cu restul de ulei, iar la sfarsit am rolat painea.

Se da la cuptor la 200 de grade celsius pentru 30 de minute pana se rumeneste frumos. Eu am pus un vas cu apa in cuptor pentru a se crea o atmosfera mai umida, in acest fel coaja a devenit deliciasa.



 E grozava, se desface in fasii si poate fi mancata atat simpla dar si in sandwich-uri.



Pofta buna!