duminică, 9 octombrie 2011

Tarta cu fructe


Da stiu...sunt o lenesa...nici nu am inceput bine de postat retete ca am si luat o pauza...adevarul este ca am fost plecata in concediu, la mama in Romania, deci am profitat si am petrecut cat mai mult timp cu familia si cat mai putin timp in fata laptopului.
Aici ar urma partea in care as promite ca nu mai fac, ca de acum inainte urmeaza sa postez zilnic pentru a-mi spala pacatele, dar adevarul este ca urmeaza o perioada cam de o luna asa foarte aglomerata cu cautat de apartamente, mutat si toate celelalte batai de cap ce le poate implica un mutat...deci sincer nu cred ca voi avea prea mult timp de editat poze si postat (noroc cu concediul ca am strans o groaza de poze cu bunatati...ca de gatit in perioada asta mai putin).

Dar sa revin la reteta...am facut aceasta tarta acum ceva tip pentru a o duce la servici la colegele mele care tot cereau ceva dulciuri specifice romanesti...le-am promis ca le fac ceva dulce, simplu de facut (asta ca sa le impac si sa le linstesc poftele de dulce...noi ne bem in fiecare dimineata cafeaua impreuna si evident trebuie ceva dulce langa), si le duc cozonac facut de mama dupa ce ma intorc din tara, ca sa manane si un dulce tipic de-al nostru (am in asteptare reteta de cozonac...doar timp sa gasesc sa o postez).

Ingrediente:
110 gr unt
90 gr zahar
1 ou
250 gr faina
1 budinca vanilie/frisca
500 ml lapte
fructe dupa preferinte
1 plic jeleu pt torturi

Untul se amesteca cu zaharul spuma pana nu se mai simt cristalele de zahar, dupa care se adauga oul, se amesteca bine si apoi faina.

Dupa cum vedeti in poza eu eram cam aeriana cand am facut tarta si am uitat complet de ou, l-am adaugat dupa faina. N-a fost bai, a iesit bine si asa. Daca este nevoie adaugati si o lingura de apa ca sa se lege bine aluatul, in cazul meu n-a fost nevoie.


Se framanta bine astfel incat sa se obtina un aluat omogen, dupa care se pune in folie si se pune la frigider pentru o jumatate de ora sau mai mult, in functie de cat timp liber aveti la dispozitie.
Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie mai mare decat tava in care veti coace tarta (cel mai simplu e de intins intr-o doua folii de film alimentar pentru a nu se lipi), dupa care se pune in tava unsa bine cu unt. Cei mai comozi, asa ca mine, pot tranti direct aluatul in tava unsa cu unt si il pot intinde cu mana. Iese mai rustic putin, dar tot la fel de bun. Odata pus aluatul in tava, se inteapa putin cu o furculita, pentru a nu se umfla prea mult in timpul coptului. Tot pentru aceleasi motive,dar si pentru a-l proteja un pic la copt, se acopera cu o hartie de copt peste care se pun boabe de fasole, orez, paste, etc ce avem prin casa.

Pastele ce le-am folosit eu au o culoare mai bizara deoarece sunt reciclate, le-am mai folosit si cu alte ocazii la copt aluaturi. In acest fel tarta isi pastreaza forma. Tot pentru a avea o forma frumoasa de tarta este bine sa lasati marginile aluatului un pic mai mari decat tava deoarece la copt acestea se vor restrange (eu am uitat de data aceasta). Se lasa la copt pentru 15-20 min la 180°C in functie de cat de rumena va place.

Intre timp puteti prepara budinca dupa instructiunile de pe plic (stiu ca multa lume nu este de acord cu folosirea prafurilor de budinca si adevarul este ca nici eu nu le folosesc prea des decat in situatiile in care sunt presata de timp). Se umple tarta cu budinca inca calduta, dupa care se orneaza imediat cu fructe (cu budinca inca calduta fructele vor intra putin in ea astfel se va mentine aspectul tartei si la taiere,in caz contrar riscati sa cada fructele in momentul in care taiati tarta). Pe deasupra am pensulat cu jeleu pentru tarte preparat dupa instructiunile de pe plic. Sunt mai multe tipuri pe piata, eu il prefer pe cel de mai jos din imagine.
Si tarta gata ornata (am folosit piersici din compot, mure, kiwi si boabe de struguri). Imi cer scuze pentru calitatea pozelor, dar la ora 23 noaptea cand am terminat eu tarta nu mai aveam lumina naturala.


Sectiune n-am ca am dus-o la servici, dar pot sa va spun ca a fost foarte apreciata.
La un moment dat vedeti intr-o imagine o tava de culoare diferita asta pentru ca am facut doua tarte in acelasi timp: una pentru dus la servici si una pentru acasa pentru prietenul meu ca altfel nu ieseam bine cu pofticiosul :). Doar asa am reusit sa impac pe toata lumea, de unde si ora tarzie la care am terminat.

Pofta buna


Print Friendly and PDF